"What's in a Hosta Name"
Heel vaak heb ik mij afgevraagd, als ik weer nieuwe hosta’s had aangeschaft, wat er achter de naam van de hosta schuilging. Daarom leek mij interessant om eens te kijken naar de achtergrond van de naam van een hosta. Waar komt de naam vandaan? Wat is betekenis? Enz. Ik hoop in de nabije toekomst meer hosta’s onder de loep te kunnen nemen. De artikelen onder naam “What’s in a Hosta Name” komen uit uitgaven van The Hosta Journal, een uitgave van The American Hosta Society, en geschreven door Prof. Warren I. Pollock. Enkele van zijn beschrijvingen van diverse hosta’s zijn door mij in een verkorte versie hier weergegeven. Prof. Pollock heeft toestemming gegeven om zijn artikelen te vertalen, te bewerken en te publiceren in het ‘Het Hostablad’ van de Nederlandse Hostavereniging en ook op mijn website.
‘Praying Hands’
Jerry Williams, een Amerikaan, kocht deze hosta in een kleine kwekerij in Wisconsin in 1991. Toen hij een medewerker vroeg naar de naam kreeg hij als antwoord “Het is een hosta”. Williams zei, “Ja dat weet ik, maar welke variëteit is het?”. Het antwoord was, “Ik heb geen idee”. Williams vroeg, “Voor hoeveel wil je het verkopen?”. “Wat denk je van $ 3,95?’. “Prima, ik neem het”. Thuisgekomen probeerde hi de hoste te identificeren in ‘The hosta Book’ van Paul Aden en ‘The Genus Hosta - Giboshi Zoku’ van George Schmid, maar zonder succes. In 1994 liet hij een opgepotte ‘Praying Hands’ zien aan Ken Anderson en Hideko Gowen, 2 hosta experts. Beiden vertelden dat ze deze hosta nog niet eerder hadden gezien en ze gaven Jerry het advies het te benamen en te registreren. De gelijkenis met de ets van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer, genaamd ‘Praying Hands” uit 1508 was aanleiding om deze hosta ‘Praying Hands’ te noemen. De bladeren zijn soms zo gevouwen dat de randen elkaar raken. Ook staat het blad vrij rechtop. In 1994 gaf Jerry Williams een exemplaar aan de kweker Walter Hoover, waarna de opmars is begonnen. Vooral na de introductie heeft ‘Praying Hands’, in ’96 en’97, diverse prijzen gewonnen.
Het langwerpige blad van ‘Praying Hands’ is donkergroen met een goudgele rand.
(uit ‘the Hosta Journal’, Volume 29, Number 1)
‘Mighty Mouse’ en H. ‘Pure Heart’.
Het begon ooit met de H. ‘Blue Mouse Ears’, in 2000 geregistreerd door Emile en Jane Deckert.
In 2016 waren er al ongeveer 40 variëteiten. Het zullen er nu wel weer meer zijn.
Een van de nakomelingen uit 2006 uit de weefselkweek van H. ‘Blue Mouse Ears’ van Walters Gardens uit Michigan, USA is H. ‘Mighty Mouse’, blauw-groen met een gele rand, later verkleurend naar grijs-groen met een witte rand. Overigens zijn uit H. ‘Mighty Mouse’ de sporten H. ‘Mouse Tracks’ en ‘Pure Heart’ ontstaan, beiden geregistreerd in 2009. Echter bij de registraties van de laatste 2 werden zij beschouwd als sporten van H. ‘Blue Mouse Ears’.
In de 40-er jaren van de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse filmstudio Terrytoons de superheld cartoon Mighty Mouse. In 1942 verscheen Mighty Mouse voor het eerst als parodie op Superman in de Cartoon ‘The Mouse of Tomorrow’, aanvankelijk als Super Mouse, maar deze naam werd snel veranderd in Mighty Mouse, daar de naam Super Mouse al voorkwam in stripboeken. Mighty Mouse had aanvankelijk een blauw kostuum doch dat veranderde na een tijdje in een geel kostuum. De hometown van Mighty Mouse was Mouseville.
Nog aardig is te vermelden dat Mighty Mouse een vriendin had, genaamd Pearl Pureheart. Dit was voor Walters Gardens aanleiding om een sport uit H. ‘Mighty Mouse’ te vernoemen naar deze vriendin. De naam Pearl Pureheart ( pearl = gebroken wit, pure = geen spikkels en heart = bladcentrum: gebroken wit egaal centrum) vond men toch niet commercieel genoeg en werd veranderd in Pure Heart. Zo is H. ‘Pure Heart’ ontstaan.
Amy Bergeron van Walters Gardens en de naamgever van H. ‘Mighy Mouse’ vertelde dat ze op de kwekerij het lied ‘Mighty Mouse Song’ zongen.
De tekst was als vogt:
Mr. Trouble never hangs around
When he hears this mighty sound…
“Here I come to save the day!”
That means that Mighty Mouse is on the way
Yes sir, when there is wrong to right
Mighty Mouse will joint the fight
On the sea or on the land
He gets the situation well in hand
So though we are in danger
We never despair
Because we know that where there’s danger
He is there!
He is there!
On the land!
On the sea!
In the air!
We’re not worryin’ at all
We’re just listenin’ for his call
“Here I come to save the day!”
That means that Mighty Mouse is on the way!
‘Wolverine’
Geintroduceerd in 1995 door Jim Wilkins uit Jackson, Michigan. ‘Wolverine’ is een medium hosta met blauwgroen puntig blad met een gele rand dat in de loop van het seizoen verkleurt naar donkergroen.
Jim Wilkins was aanhanger van het ‘Michigan Wolverines football team’ van de University of Michigan. In 1998 wonnen de Wolverines de zogenaamde ‘Rose Bowl’. De ‘Rose Bowl’ is een competitie tussen Amerikaanse universiteitsteams. Zij spelen American Football. (uit ‘the Hosta Journal, Volume 29, Number 1)
‘Empress Wu’
Van ‘Empress Wu’ wordt gezegd dat het de grootste hosta is die er thans bestaat. Zij is voor de verkoop geïntroduceerd in 2008 door Brian en Virginia Skaggs uit Lowell, Indiana. Het is een zaailing van ‘Big John’. Clarence Owens uit Michigan heeft ‘Big John’ in 1986 geregistreerd als zaailing van sieboldiana ‘Mira’. Volgens George Schmid, die o.a. een studie heeft gemaakt van de Hosta sieboldiana, heeft ‘Empress Wu’ een montana achtergrond. De naam is afkomstig van keizerin Wu Zeitan uit China, die leefde van 625 tot 705 n.Chr. De naamgever had ook kunnen kiezen voor Alice, de naam van zijn grootmoeder of Beth, de naam van zijn moeder, maar hij heeft gekozen voor een van de krachtigste vrouwen uit de geschiedenis. Wu Zeitan is de enige vrouwelijke keizer(in) geweest van China. Zij was keizerin van de Zhou-dynastie van 690 tot 705. Vlak voor haar dood in 705 werd zij middels een coup afgezet.
(uit ‘the Hosta Journal’, Volume 42, Number 1)
‘Ben Vernooij’
Naast zijn 40-urige werkweek startte Paul Vernooij in 1987 een kwekerij van vaste planten in Hillegom. Na 5 jaar was zijn kwekerij dermate gegroeid dat hij zijn vaste baan heeft opgezegd om zich volledig te concentreren op de kwekerij. Enige jaren later trad zijn broer Ben toe. Er werden diverse soorten vaste planten geteeld, maar het hart lag bij de hosta en de pioenroos. In 2006 verhuisde het bedrijf naar een groter perceel in de Zilk. Het was een bewogen jaar m.n. door het overlijden in het voorjaar van Ben. Ben leed aan kanker. Zijn echtgenote Rian runde vanaf dat moment het bedrijf samen met Paul.
In mei 2012 vond op de Keukenhof de doop plaats van de hosta ‘Ben Vernooij’. Dat gebeurde door de nog jonge dochters van Ben Vernooij, Marije, Femke en Veerle. De doop van deze hosta was een eerbetoon aan Ben Vernooij, een enorme liefhebbers van hosta’s. Een deel van de financiële opbrengsten zal ten goede komen aan het kankeronderzoek. De hosta ‘Ben Vernooij’ is een prachtige en zeer populaire hosta. Tot slot: Vernooij VOF presenteert zich in het buitenland onder de naam Vernooy , gezien het internationale karakter van het huidige bedrijf. Vorig jaar overleed op 25 juli 2016 Paul Vernooij heel plotseling in zijn slaap.
‘El Niño’
El Niño betekent ‘kleine jongen’ in het Spaans, maar El Niño is beter bekend als het periodieke klimaat fenomeen waarin tropisch water uit de Stille Oceaan buitengewoon wordt opgewarmd en daardoor wereldwijd weerpatronen veranderen en waarin in de ene regio regenval toeneemt en in de andere grote droogte ontstaat. Zuid-Amerikanen hebben gekozen voor de naam El Niño, daar de weersverandering plaatsvindt rond Kerstmis. De naam verwijst naar het Christus kind.
H. ‘El Niño’ is ontwikkeld door hostakweker Piet Warmerdam uit Noordwijk. H. ‘El Niño’ is in 2003 geregistreerd als een hybride van H. ‘Halcyon’ x een selectie van H. tardiflora, doch wordt beschouwd als een sport van H. ‘Halcyon’. Een andere vorm van H. ‘Halcyon’ met een witte rand, die erg veel gelijkenis vertoont met H. ‘El Niño’, is H. ‘First Frost’, ook een zeer populaire hosta en een sport uit de weefselkweek. Toen Piet Warmerdam H. ‘El Niño’ voor het eerst zag riep de hosta associaties op met hevige stormen van krachtige diep blauwe golven veroorzaakt door het fenomeen El Niño.
‘Gunther’s Prize’
De naam van ‘Gunthers Prize’ is verbonden aan de conventie van de American Hosta Society in Indianapolis in 1997. Een paar jaar eerder had Bob Solberg van de Green Hill Farm deze hosta gevonden in een party ‘Sum and Substance’. ‘Gunther’s Prize’ kenmerkt zich door een enigszins gespikkeld blad. Bob Solberg besloot deze hosta niet te vermeerderen via de weefselkweek, maar in plaats daarvan wilde hij deze hosta op een speciale manier verkopen, nl. een stille veiling op genoemde conventie. Bob heeft de sport opgekweekt en in de lente van 1997 in tweeën gedeeld. De ene helft ging naar de conventie en de andere helft hield hij als ‘backup’ op zijn kwekerij. (Een tip voor iedere hostaliefhebber met een zeldzame hosta: zo snel mogelijk delen. Mocht er een verdwijnen dan is er altijd de andere nog.) Bob showde zijn ‘Gunthe’s Prize’ op de verkooptafel met een vel papier erbij. Daarop konden de bezoekers een schriftelijk bod doen binnen een gelimiteerde tijd. Deze verkoop veroorzaakte een hoop geroezemoes. Om de haverklap kwam er iemand kijken wat op dat moment het hoogste bod was. Vlak voor het verstrijken van de tijd hadden heel veel liefhebbers zich rond het papier verzameld en boden nog flink tegen elkaar op. Gunther Stark was een van de mensen die vooraan stond. Een paar seconden voor tijd schreef hij zijn bod op. Hij wilde de hosta zo graag, dat hij uiteindelijk $ 850,- bood en zo eigenaar werd van deze prachtige hosta. De naam kon niet anders zijn dan ‘Gunther’s Prize’.
‘Something Different’
Bruce Banyai vertelt hoe zijn moeder, Pauline Banyai, haar sport uit ‘Gold Standard’ de naam ‘Something Different’ heeft meegegeven. Pauline Banyai (the Michigan Hosta Lady) is erg actief geweest met het vinden van nieuwe hosta’s. Zij heeft H. ‘Something Different’ gevonden, benaamd, geregistreerd en geïntroduceerd in 1990. H. ‘Gold Standard’ is overigens een sport van H. ‘Fortunei Hyacinthina’. Bij het veredelen maakte zij veelvuldig gebruik van H. nigrescens en H. montana. In de vroeger 80er jaren vond zij een H. ‘Gold Standard’ sport met een bijzonder kleurpatroon. Toen Pauline aan haar zoon Bruce vroeg hoe hij over die hosta dacht heeft hij, zonder veel opwinding, gezegd : “It is something different”. Na een paar jaar heeft Pauline Banyai de hosta toen H. ‘Something Different’ genoemd.
‘June’
Michael Shadrack stond op een van de Chelsea Flower Shows in Londen bij een H. ‘June’ toen er een vrouw naast hem kwam staan en tegen hem zei: “Ik werk met de man die H. ‘June’ op de markt heeft gebracht”. Zij bracht Michael in contact met die man. De man in kwestie bleek Julian Nicholas te zijn, de latere directeur van Neo Plants uit Engeland. In 2010 ontstond er tussen Michael Shadrack en Julian Nicholas een briefwisseling waarin het verhaal van H. ‘June’ uit de doeken werd gedaan. In de late 80er jaren was H. ‘Halcyon’ , een product van Eric Smith, een van de hosta’s in de weefselkweek van Neo Plants . Een jonge stagiare, Samantha Cook, later productie manager bij Neo Plants geworden, vroeg of zij wat planten, die toch weggegooid zouden worden, mee naar huis mocht nemen. Zij plantte de gevonden hosta’s in de tuin van haar moeder June. Het jaar erop vond haar moeder een opvallend mooie hosta tussen de aangeplante hosta’s. Deze ging terug naar Neo Plants en werd in de weefselkweek opgenomen. Toen het daar uit de weefselkweek kwam zag men pas de geweldige kwaliteiten van deze hosta en om de moeder te eren werd deze hosta ‘June’ genoemd. De rest is geschiedenis, althans bijna. In 2009 werd aan H. ‘June’ de eerste “Benedict Garden Performance Medal’’ toegekend, een prijs die is ingesteld ter nagedachtenis aan Herb en Dorothy Benedict, een beroemd Amerikaans hosta kwekersechtpaar.‘ June’ is geregistreerd in 1991 door Neo Plants en door de American Hosta Growers Association (de Amerikaanse hosta kwekers vereniging) uitgeroepen tot Hosta van het jaar in 2001. H. ‘June ’is een van de vele sports uit H. ‘Halcyon’ en is een van de populairste hosta’s die er bestaan. O.a. H. ‘June Fever’ en H. ‘Touch of Class’ zijn weer als sport ontstaan uit H. ‘June’.
‘Paradise Joyce’
H. Paradise Joyce’’ is ontwikkeld door Marco Fransen. De kwekerij van Joyce en Marco Fransen is gelegen aan de Paradijsweg in Ter Aar. Veel hosta’s die door Marco zijn ontwikkeld of gevonden hebben de prefix Paradise meegekregen. De laatste jaren gebeurt dat veel minder.
Marco heeft een collectie van meer dan duizend hosta’s. Ik heb mij laten vertellen zelfs ongeveer 1.300. Wanneer er nieuwe hosta’s in zijn collectie worden opgenomen worden er weer oudere uit verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe soorten. Het is ook een goede manier om binnen het enorme sortiment te selecteren.
‘Paradise Joyce’ is net als o.a. H. ‘El Niño’, H. ‘First Frost’ en H. ‘Valley’s Lemon Ice’ afkomstig uit ‘Halcyon’ en is vernoemd naar Joyce, de echtgenote van Marco. H. ‘Paradise Joyce’ is al bijna 20 jaar op de markt. De hosta is kwekersrechtelijk beschermd. ‘Paradise Joyce’ toont heel veel gelijkenis met ‘H. ‘June’, ook een sport uit H. ‘Halcyon’, echter in tegenstelling tot H. ‘June’ begint H. ‘Paradise Joyce’ geheel blauw waarna het centrum in de loop van het seizoen geel-groen wordt en doorkleurt naar lichtgeel of zelfs bijna wit.
Ik hou mij aanbevolen voor opmerkingen, correcties enz. Reacties naar hostadroom@xs4all.nl. Wilt u meer weten van een bepaalde hosta t.a.v. de naamgeving? Vraag het mij! Ik zal proberen het antwoord te vinden.